W siedzibie Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu rozstrzygnięto konkurs Tradycje Kulinarne w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2017.
Była to już piąta edycja tego konkursu. Konkurs ma na celu kultywowanie i propagowanie wiedzy o świątecznych tradycjach, wymianę doświadczeń kulinarnych i przepisów, aktywizację społeczną i popularyzację tradycji ludowej i polskiej kultury. Do udziału w konkursie stanęło 10 uczestników a na stołach znalazły się rozmaite wielkanocne potrawy, napoje, ryby, mięsa, wędliny i wypieki.
Laureatami konkursu w tym roku zostali:
I miejsce - Wiesława Pawłow –Głuszyca Górna– za potrawę Świnkę Wieprzowinkę
II miejsce – Lucyna Król ze Starych Bogaczowic – Świąteczna sałatka warzywna z jajkiem
III miejsce – Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej – za potrawę schab w cieście
Przyznano również 7 wyróżnień ponieważ potrawy były tak wyśmienite, że nie można było nie docenić kunsztu i pracy kucharzy.
Fundatorem nagród był Zarząd Powiatu Wałbrzyskiego a współorganizatorem Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu -Powiatowi Doradcy w Wałbrzychu.