Dobre praktyki w zakresie zapobiegania powstawaniu odpadów
1. Robiąc zakupy kupuj tyle ile naprawdę potrzebujesz.
2. Nie marnuj żywności.
3. Wybieraj produkty ekoznakowane (etykiety umieszczane na opakowaniu informują o tym, że jest to produkt przyjazny dla środowiska).
4. Kupuj napoje w opakowaniach zwrotnych.
5. Korzystaj z produktów wielokrotnego użycia, w tym opakowań, toreb, naczyń. Unikaj jednorazowych plastikowych sztućców, papierowych talerzyków, kubków itp.
6. Wypożyczaj (a nie kupuj) rzadko stosowany sprzęt i narzędzia.
7. Ogranicz korespondencję papierową. Zrezygnuj z papierowych faktur i rachunków, wyciągów bankowych na rzecz dokumentów przekazywanych w wersji elektronicznej.
8. Korzystaj z poczty elektronicznej.
9. Drukuj dwustronnie.
10. Korzystaj z urządzeń o dłuższym okresie użytkowania (np. akumulatory a nie baterie).
11. Zanim wyrzucisz odpady zebrane selektywnie przygotuj je tak aby nadawały się do recyklingu (usuń zakrętki, zaciski, gumowe uszczelki, resztki żywności).
12. Rzeczy używane, których nie potrzebujesz (np. meble, sprawny sprzęt AGD, ubrania, książki, zabawki, sprzęt sportowy) oddaj instytucjom, które przekażą je potrzebującym.
13. Kompostuj odpady zielone ulegające biodegradacji, jeśli masz możliwość.
14. Korzystaj z sieci napraw sprzętu elektrycznego i elektronicznego.



Zachęcamy również do odwiedzenia stron internetowych, które poszerzą naszą wiedzę na temat postępowania z odpadami:



https://naszesmieci.mos.gov.pl/materialy/artykuly?...