Zupa ze Starych Bogaczowic zajęła I miejsce na XVI Festiwalu Zupy

W minioną sobotę w Jedlinie Zdroju odbył się XVI Festiwal Zupy. Jednym z uczestników była mieszkanka Starych Bogaczowic – Radosława Stramel-Świteńka, której zupa szczawiowa zdobyła I miejsce w kategorii „Osoba fizyczna”.

Pani Radosława zdradziła nam przepis na swoją zupę:

* 400 g kości wieprzowej

* 2 duże garście szczawiu świeżego łąkowego

* 1 marchewka

* 1 szklanka ryżu

* 1 łyżeczka vegety

* 100 ml śmietany 18%

* sól do smaku

* szczypta pieprzu

Dodatkowo:

* jajka gotowane na twardo

Kość myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5-3 litry wody, dodajemy obraną
i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu (uważać, aby się nie rozleciał). Doprawiamy do smaku vegetą. Następnie dodajemy posiekany szczaw. Gotujemy razem około 5 minut, zabielamy śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy. Odstawiamy, nie gotujemy. Podajemy z jajeczkiem ugotowanym na twardo.

Pani Radosławie gratulujemy wygranej, a czytelnikom życzymy smacznego!